Вас може зацікавити

Що іще цікавого

Кислотно-лужний баланс, що таке ph

Кислотно-лужний баланс, що таке ph

Ph крові – це співвідношення кислоти та лугу в організмі, найважливіший індикатор стану здоров’я людини. Чим вище рівень ph, тим швидше проходять процеси старіння і організм стає більш вразливим до різних захворювань. Показник кислотності повинен змінюватись від 7,35 до 7,45. Що впливає на ці дані? Насамперед, звички харчування, навколишнє середовище та спосіб життя. Іншими словами, зловживання шкідливою їжею, алкоголем, курінням, постійні стреси залишають відбиток на показниках ph та здоров’я загалом.

Детальніше, що таке pH

Кислотно-лужна рівновага – це співвідношення кислоти до лугового розчину. А оскільки наш організм складається на більш ніж 80% води, то і в організмі має бути співвідношення кислоти і лугу, але в різних системах співвідношення буде різним.

Кислотно-лужна рівновага позначається pH або power Hidrogen – “сила водню”. Варто запам’ятати, що лужне середовище має високий показник pH і називається лужним зсувом, а кисле – низький показник pH і називається кислотним зсувом.

Кислотно-лужний баланс
Кислотно-лужний баланс

pH крові має завжди знаходитися в межах 7,35 до 7,45. Зрушення в один чи інший бік варті життя.

pH сечі та слини

Крім pH крові також вимірюють pH сечі та слини.

Показники pH сечі одразу визначать рівень засвоєння організмом кальцію, натрію, калію та магнію. Саме ці мінерали відповідають за балансування кислотності в організмі людини.

При закисленні організма головне завдання – це нейтралізувати надлишок кислоти. Для цього із тканин запозичуються мінерали, тобто витрачаються внутрішні запаси.

Вивчення pH слини дозволяє вивчати роботу шлунка та печінки.

Чим небезпечний дисбаланс кислотно-лужної рівноваги?

Всі ми знаємо з уроків хімії, що кислоти та луги мають властивість нейтралізації один одного. Рідини людського організму, за винятком урини та шлункового соку, відрізняються слаболужною реакцією. Якщо протягом тривалого часу нічого не змінюється, то можна говорити про міцне здоров’я та хорошу перспективу на довге життя.

Але як тільки лужне середовище організму змінюється і підвищується кислотність, відразу створюються сприятливі умови для розмноження хвороботворних мікроорганізмів.

У результаті людина починає хворіти, а організм у свою чергу включає всі свої резерви для того, щоб нормалізувати кислотно-лужний баланс. Результат – посилене старіння.

Що спричиняє порушення балансу?

У медичних колах є термін “ацидоз”, що означає підвищену кислотність. До цього стану призводить зловживання певних продуктів харчування та алкоголю, а також куріння та стреси.

У глобальному масштабі, закислення організму призводить до виникнення більш ніж 200(!) захворювань, наприклад: катаракти, далекозорості, артрозів, хондрозів, жовчо- та сечокам’яної хвороби, і навіть онкології!

HBLAB.COM.UA

“Переокисленню” організму сприяють:

  • Напої із кофеїном. Кофеїн є натуральним алкалоїдом, який захищає рослини від певних шкідників. Незважаючи на те, що люди можуть споживати його розумно, без шкоди здоров’ю, він не вважається безпечною та корисною речовиною. У великих кількостях здатний сильно «закисляти» організм.
  • Спиртне. Багатьом відомо, що алкоголь вбиває клітини мозку та несе серйозну загрозу для всіх органів. Виводячи воду, він закисляє та отруює організм.
  • Тварині жири. Йдеться про молочну продукцію, особливо про сир, а також м’ясо, рибу, морепродукти.
  • Солодощі. У складі більшості кондитерських виробів є цукроза. При споживанні цукру у великих кількостях розвивається діабет, виникають тромбози та карієс.
  • Мучні вироби. Особливо шкідливий білий хліб, макарони, лаваш. Продукти швидкого приготування. Така їжа є безперечним лідером за вмістом у своєму складі різних добавок, приправ, цукрів, консервантів, барвників тощо. Це своє чергу негативно впливає на кислотність і призводить до розвитку різних хвороб.

КИСЛОТНІСТЬ ПРОДУКТІВ ПІДСИЛЮЄТЬСЯ ВІД:

-термічної обробки (смаження, варіння, парку, випікання);
-додавання цукру (варення, морси – дуже кислотні), консервантів і кислих добавок (оцті, соуси, майонези);
-довгого зберігання (ще більше кислотне варення).

Тобто, практично все, до чого приклала руку людина (посмажила, зварила, посмажила), ВСЕ викликає підвищену кислотність.

Висока кислотність може супроводжуватися проблемами із серцево-судинною системою. Як правило, люди з високим рівнем ph стрімко набирають вагу. Нерідко спостерігаються захворювання сечостатевої системи та знижений імунітет.

Підвищення лугу в організмі називають алкалозом. При цьому стані мінеральні речовини погано засвоюються. Це може бути обумовлено надмірним вживанням медикаментозних препаратів із великим вмістом лугу. Алкалоз є рідкісним явищем, але може призвести до серйозних наслідків: ураження печінки, шкіри, гнильному запаху з рота і т.д.

Ацидоз та алкалоз не є патологічними процесами. Це скоріше наслідок певного способу життя та змін в організмі.

Як відновити кислотно-лужний баланс

Щоб нормалізувати ph, слід позбутися всіх продуктів у раціоні, які закисляють організм, а також щодня споживати овочі та фрукти у сирому вигляді.

Для підтримки ph в нормі виконуйте ряд нескладних дій:

  • пийте чисту воду з розрахунку маси свого тіла. На 1 кг ваги приходиться 30 мл води;
  • робіть фізичні вправи щодня. Це може бути невелика зарядка чи комплекс вправ по 30-45 хвилин;
  • по можливості намагайтеся після фізичного навантаження приймати контрастний душ. Купайтеся у водоймах, плавайте у басейні;
  • Виходьте на прогулянки на свіжому повітрі.

Дотримуйтесь правил харчування:

  • Не варто переїдати.
  • Продукти і страви повинні поєднуватися один з одним.
  • Приберіть все шкідливе і не натуральне: відмовтеся від куріння, стимуляторів, рафінованих продуктів. салати з овочів та зелені.
  • Вранці натще випивайте склянку теплої води з лимоном або лаймом.
  • Споживайте фрукти в першій половині дня.
  • На обід їжте салати з овочів та зелені.
  • Поповніть меню корисними жирами. Слідкуйте за тим, щоб ваш раціон містив не лише термооброблені продукти. Якщо ви їсте все у вареному вигляді, тоді обов’язково включіть у меню більше салатів, зелені, сирих фруктів та овочів.
  • В ідеалі цукор має бути під забороною. Але якщо все ж таки у вас не виходить його повністю виключити, перекушування у вигляді цукерок і десертів не споживайте відразу після основних прийомів їжі.
  • Раз на тиждень робіть розвантажувальний день. Пийте соки або харчуйтеся лише одними фруктами.

БУДЬ-ЯКА РОСЛИНА ЇЖА ПІСЛЯ ТЕРМООБРОБКИ СТАЄ ОТРУТОЮ І ЗАКИСЛЯЄ НАМ ОРГАНІЗМ!

HBLAB.COM.UA

Усього три рази заняття спортом на тиждень по 40 хвилин дозволяють вивести всю зайву кислоту та нормалізувати рівень ph в організмі людини. Але без фанатизму. Надмірні навантаження сприяють утворенню молочної кислоти, яка, навпаки, руйнує баланс ph. Як альтернативу важким силовим навантаженням віддавайте перевагу йозі, їзді на велосипеді, плаванню, скандинавській ходьбі і т.д.

Що ж робити, щоб підлужувати організм

  • Рекомендуємо ВІДМОВИТИСЯ від вживання в їжу м’яса (будь-якого і хоч на якийсь час), молочних продуктів, цукру, борошняних і кондитерських виробів, різноманітних напівфабрикатів та інших перероблених, рафінованих продуктів, мінімізувати вживання зернових — причому краще їх вживати у вигляді проростків.
  • Займіться очищенням організму від шлаків і токсинів – пийте смузі і робіть коктейлі, що очищають.
  • Відмовтеся від термічного приготування їжі або, принаймні, дотримуйтеся співвідношенню 80% сирої рослинної їжі та 20% термічно обробленої їжі.
  • Щодня вживайте натще розчин соди. Це дуже ефективний метод підлужування організму!
  • Почніть пити зелені коктейлі.
  • При виборі продуктів харчування звертайте увагу на властивості, що олущують або закисляють.
  • ПРОДУКТИ, ЩО ОЛУЩУЮТЬ ОРГАНІЗМ (продукти та коефіцієнт їх олужування): ягоди (всякі) 2–3, селера 4, огірки свіжі 4, салат 4, помідори свіжі 4, буряк свіжий 4, морква свіжа 4, аб кавуни 3, дині 3, сливи 3, фрукти (майже всі) 3, капуста білокачанна 3, цвітна капуста 3, зелень кульбаби 3, редис 3, перці 3, картопля 3, боби свіжі 3, вівсяна крупа 3, мигдаль 2 , зелений горошок 2, ізюм 2, фініки 2
  • ПРОДУКТИ, які ОКИСЛЮЮТЬ ОРГАНІЗМ (продукти та коефіцієнт їх олужування): боби готові 3, горох сухий 2, яйця 3, вершки 2, сир 1–2, земляні горіхи 2, хліб білий 2, варення 3, соки з цукром 3, вода , хліб чорний 1, крохмаль 2, ячмінь 1, боби сушені 1 (джерело hblab.com.ua).

До чого може призвести кислотно-лужний дисбаланс?

Наслідки ацитозу:

  • патології шлунково-кишкового тракту (виразка, гастрит);
  • подагра;
  • набір маси тіла;
  • гормональні порушення;
  • онкологія.

Наслідки алкалозу:

  • алергічні реакції;
  • глистні інвазії;
  • діарея;
  • запор;
  • апатія та депресивні стани;
  • нестача вітамінів.
  • Як бачите, порушення кислотно-лужного балансу не є невинною проблемою, як здається на перший погляд. Контролюйте рівень ph в крові і це допоможе вам запобігти розвитку багатьох захворювань.

Похожие записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Читайте x