Вас може зацікавити

Що іще цікавого

Лужна дієта або олужнення організму для зменшення кислотності

Лужна дієта або олужнення організму для зменшення кислотності

Хто не знає Гвінет Пелтроу та Вікторію Бекхем? Так, мабуть, всі. Зірки харчуються за системою саме лужної дієти і виглядають чудово, молодо та свіжо.

Кислотно-лужна дієта, яку часто називають лужною дієтою або алкаліновою, бере свій початок у дослідженнях біолога Клода Бернара, який вивчав вплив нирок на контроль кислотності в організмі.

Відомий лондонський шеф-кухар та дієтолог Наташа Коррет та нутрицолог Вікі Еджсон написали книгу Honestly Healthy Alkaline про особливу систему харчування. У книзі описано користь лужної дієти, яка приносить колосальну користь здоров’ю та благотворно впливає на фігуру.

Сучасна людина вживає так багато шкідливої їжі, що незмінно закисляє організм, викликаючи зростання кількості бактерій та грибів, зародження хвороб. А все починається зі втоми, відсутності енергії, сил та бажання щось робити.

Теорія лужної дієти

Теорія дієти полягає в тому, що продукти, які ми їмо, можуть впливати на рівень рН в організмі. Тобто вживання певних продуктів має тенденцію підвищувати кислотність в організмі, а інші продукти допомагають зробити середовище більш лужним.

Докладніше про кислотно-лужний баланс читайте в цій статті.

Вважається, що продукти, які підвищують кислотність організму, підвищують ризик довгострокових захворювань, включаючи рак.

Природний рівень рН становить від 7,35 до 7,45, що є трохи лужним. Організм підтримує цей рівень pH за допомогою низки механізмів, що включають участь нирок та дихальної системи.

Метою лужної дієти є запобігання переходу організму в більш кислий стан, ніж це необхідно, і, отже, запобігання тому, щоб організму доводилося робити таку ж кількість коригуючих дій для відновлення природного рівня pH організму.

Вся користь лужної дієти полягає в тому, що в лужному середовищі не розвиваються паразити, гриби та бактерії

Лужна дієта або олужнення організму для зменшення кислотності
Які продукти є лужними, а які викликають кислотність в організмі

Лужна дієта рекомендована для:

  • людей із надмірною вагою;
  • в кого є гастрит з підвищеним рівнем кислотності шлункового соку;
  • тих, хто має хвороби суглобів (подагра);
  • пацієнтів з мігренями та іншими видами головного болю;
  • людей з підвищеною нервозністю та безсонням;
  • пацієнтів під час апатичних станів та загальної млявості в організмі;
  • людей із висипаннями на шкірі.

Які продукти можна їсти на лужній дієті?

Продукти, які вважаються кращими при лужній дієті:

  • овочі;
  • фрукти;
  • мигдаль та бразильські горіхи;
  • насіння – у тому числі насіння соняшнику, гарбуза, кунжуту та кмину;
  • деякі злаки, у тому числі лобода та гречана крупа;
  • деякі боби, у тому числі білі, лімські та соєві боби;
  • деякі олії, включаючи насіння льону та оливкову олію.

По можливості слід уникати кислих продуктів:

  • м’ясо;
  • морська риба;
  • молочні продукти;
  • хліб;
  • деякі горіхи, включаючи кешью та арахіс;
  • вершкове масло, маргарин та кукурудзяне масло;
  • цукор та підсолоджувачі;
  • оброблені харчові продукти;
  • алкоголь, безалкогольні напої, кава та чорний чай.

Дотримуйтесь простого співвідношення: 70-80% споживаної їжі мають бути лужні продукти, а кислі продукти їсти в обмежених кількостях, або по можливості зовсім виключити зі свого раціону.

Ви можете поставити запитання, чому деякі продукти, такі як фрукти, включені до списку лужних продуктів. Причина в тому, що після перетравлення продукти мають лужний ефект.

Лужна дієта та користь для здоров’я

Вважається, що лужна дієта може принести користь організму такими способами:

  • Сприяти зниженню ваги
  • Поліпшити здоров’я кісток
  • Поліпшити здоров’я серця
  • Зменшити атрофію м’язів
  • Може покращити результати хіміотерапії

Чи підходить дієта для людей із діабетом?

Лужна дієта приділяє велику увагу овочам, а обмеження зернових не відрізняється від обмежень низьковуглеводної дієти.

Оскільки до 30% їжі можуть становити кислі продукти, це не обов’язково повинна бути вегетаріанська дієта. Ті, хто дотримується або раніше дотримувався дієти вегетаріанської, перейдуть на лужну дієту легше, ніж ті, хто цього не робив.

Ступінь гнучкості, запропонована дієтою, означає, що дієта може бути адаптована таким чином, щоб уникнути будь-якого дефіциту поживних речовин.

Чи є ризик для здоров’я від лужної дієти?

Якщо ви приймаєте ліки від діабету, які можуть спричинити гіпоглікемію, вам необхідно переконатися, що дієта не збільшує ризик низького рівня цукру в крові.

ВАЖЛИВО! Гіпоглікемія – це зниження глюкози в крові до критичного рівня (менше 3,33 ммоль/л) – стан, знайоме кожній людині з діабетом.

Рекомендується поговорити з лікарем або дієтологом, перш ніж починати дієту, яка значно відрізняється від вашої нинішньої.

Чи можна використовувати лужну дієту для схуднення

Позбутися зайвої кислоти в організмі і оздоровити всі клітини, позбавитися середовища, яке сприяє розмноженню всього поганого для людини – ось основне завдання лужної дієти. А невелике зниження ваги – це приємний бонус.

Але, схуднути лише за рахунок дієти – погана ідея. Потрібно додати хоча б мінімальні заняття спортом та фізичної активності: йогою, скандинавською ходьбою, просто багато ходити, бігати, гуляти, робити вправи вранці.

Меню на тиждень лужної дієти

1 день:

На сніданок: омлет із 2 яєць. На перекус: курага чи чорнослив.

На обід: бурий рис (відварений) з овочами та зеленню. Овочі можна протушкувати.

На вечерю: риба, запечена в духовці та овочевий салат.

2 день:

На сніданок: вівсянка з жменею мигдальних горіхів. На перекушування яблуко.

На обід: Суп-пюре із грибами + сухарики.

На вечерю: Відварена грудка та салат з овочів.

3 день:

На сніданок: 1 відварене яйце та овочевий салат.

На перекушування: фрукти.

На обід: суп рибний та овочевий салат на друге.

На вечерю: гречка відварена, відварена риба та овочі.

4 день:

На сніданок: млинці на кефірі без цукру.

Перекус фрукти

Обід: овочевий суп та відварена грудка з овочами.

Вечеря: тушкований гарбуз або запечений гарбуз, запечене яблуко.

5 день:

На сніданок: йогурт і полуниця чи фрукт.

На обід: борщ овочевий та горбуша з овочами.

На вечерю: овочевий салат, тушковані баклажани або кабачки.

6 день:

На сніданок: зварене круто яйце, з’їжте половину грейпфрута.

На обід: Відварена індичка з овочами.

На вечерю: риба на пару із кабачками.

7 день:

На сніданок: сир із додаванням одного банана.

На обід: суп грибний, червона квасоля з цибулею та кропом.

На вечерю: куряче філе із зеленими овочами

Похожие записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Читайте x