Вас може зацікавити

Що іще цікавого

Низьковуглеводна дієта

Низьковуглеводна дієта

Багато людей з цукровим діабетом дотримуються низьковуглеводної дієти. Все тому, що за допомогою контролю вуглеводів у своєму раціоні покращується ситуація з діабетом, знижується вага та її легко контролювати.

Низьковуглеводна дієта гнучка, що дозволяє людям з різними типами діабету (1 типу та 2 типи) дотримуватися її.

Дієта дозволила багатьом людям з діабетом 2 типу позбутися проявів хвороби, тобто привести рівень цукру в крові в недіабетичний діапазон без допомоги ліків.

Люди з діабетом 1 типу також повідомляють про більш стабільний рівень цукру в крові, що полегшує прогнозування стану та управління ним.

Дієта є здоровим способом харчування, оскільки овочі та натуральні продукти є невід’ємною частиною дієти.

Навіщо слідувати низьковуглеводній дієті?

Вуглеводи – це поживні речовини, які найбільше впливають на підвищення рівня цукру в крові і вимагають, щоб організм споживав або виробляв найбільше інсуліну.

Зниження рівня цукру, безумовно, важливе для людей із діабетом. Зниження потреби в інсуліні також особливо важливо, оскільки зниження рівня інсуліну в організмі може знизити резистентність до інсуліну, що, у свою чергу, допоможе подолати діабет 2 типу.

Інсулін є гормоном накопичення жиру в організмі, тому зниження рівня інсуліну в організмі за допомогою низьковуглеводної дієти може допомогти скинути вагу.

Переваги низьковуглеводних дієт

Переваги низьковуглеводної дієти зазвичай включають:

  • прискорення втрати ваги;
  • менша ймовірність виникнення високого рівня цукру;
  • менший ризик тяжкої гіпотензії;
  • більше енергії протягом дня;
  • менше тяги до солодкого та закусок;
  • ясніше мислення;
  • менший ризик розвитку довгострокових ускладнень із здоров’ям.

Яке це вуглеводне харчування?

Низьковуглеводне харчування – це гнучкий спосіб харчування, який дозволяє вам вибрати вуглеводи, які добре підходять для контролю над діабетом та способу життя.

Для класифікації щоденного споживання вуглеводів використовуються такі поділи:

  • Вживання в їжу вуглеводів у помірній кількості: від 130 до 225 г вуглеводів.
  • Низьковуглеводне харчування: до 130 г вуглеводів
  • Дуже низьковуглеводне харчування: до 30 г вуглеводів

Взагалі кажучи, чим менше є споживання вуглеводів, тим більша ймовірність, що ви схуднете, і тим нижчим буде рівень цукру.

Важливо, щоб ви вибрали рівень вуглеводів, який вам підходить.

Наприклад, люди з діабетом 1 типу, яким не потрібно худнути, можуть вживати в їжу помірну кількість вуглеводів.

А людям з діабетом 2 типу або кому потрібно схуднути, варто звернутися до дуже низького вуглеводного (кетогенного) споживання.

Запобіжні заходи

Важливо, щоб ви поспілкувалися зі своїм лікарем, перш ніж значно знизити споживання вуглеводів. Це особливо важливо, якщо ви приймаєте ліки, які можуть спричинити гіпоглікемію (низький рівень цукру в крові), такі як інсулін.

Як вуглеводи впливають на організм?

Вуглеводи, як і білки чи жири, забезпечують процес вироблення енергії.

Вуглеводи розщеплюються на глюкозу, тому при вживанні вуглеводів підвищення рівня цукру в крові відбувається більшою чи меншою мірою, залежно від їхньої кількості.

Як ми вже зрозуміли, вуглеводи дають енергію організму та забезпечують нормальне травлення. У їжі зустрічаються прості та складні вуглеводи.

Прості вуглеводи, тобто цукор

Це солодкі, добре розчинні у воді речовини, відносяться до моно-і дисахаридів.

Прості вуглеводи це:

-Фруктоза, глюкоза, галактоза – найпростіші цукру.

-Сахароза, мальтоза, лактоза – складаються з хімічно пов’язаних по двох найпростіших цукрів. У кишечнику людини вуглеводи розщеплюються до моносахаридів та всмоктуються у кров.

Складні вуглеводи – інші за будовою речовини

Це полімери – речовини із довгими молекулами. Складаються з хімічно пов’язаних у ланцюжок моносахаридів.

Перетворення вуглеводів на енергію називають метаболізмом вуглеводів.

Фруктові соки, каші, напої з додаванням великої кількості цукру, різні солодощі, варення, джеми легко та швидко засвоюються. Їх надлишок призводить до хвороб – діабету, ожиріння, атеросклерозу, порушень роботи серця.

Натуральні овочі, фрукти, ягоди, темний шоколад з мінімальним додаванням цукру, продукти, що містять злаки, збагачують раціон енергією та сприяють нормальній роботі всього організму.

Знижуючи споживання вуглеводів, можна зменшити підвищення рівня глюкози в крові після їжі.

Таким чином, низьковуглеводна дієта і заснована на вживанні більшої кількості овочів та фруктів, знижуючи до мінімуму вуглеводи.

Як низьковуглеводна дієта вплине на мою вагу?

Виявили, що низьковуглеводна дієта допомагають схуднути.

Скорочення вуглеводів означає, що людям не потрібно виробляти чи вводити так багато інсуліну. Оскільки інсулін допомагає накопичувати жир, менша кількість циркулюючого інсуліну може допомогти запобігти, зменшити або зупинити збільшення ваги.

Крім того, обмежуючи кількість вуглеводів, люди часто знижують споживання калорій, у той час як зосередження уваги на вживанні справжньої їжі та насичувального ефекту жирів означає, що люди з меншою ймовірністю будуть перекушувати та переїдати загалом.

Як дотримуватися низьковуглеводної дієти

Здорова низьковуглеводна дієта:

  • споживання переважно овочів ;
  • помірне збільшення споживання жирів із натуральних джерел;
  • помірне споживання білка;
  • низька залежність від оброблених харчових продуктів, цукру та зернових.

Жири та білок у низьковуглеводній дієті

Якщо ви значно скорочуєте кількість вуглеводів у своєму раціоні, можливо вам доведеться компенсувати частину зменшених калорій за рахунок білків або жирів.

Бажано, щоб жири у вашому раціоні надходили з натуральних джерел, таких як:

  • м’ясо;
  • риба;
  • молочні продукти;
  • яйця;
  • горіхи;
  • авокадо;
  • оливки;
  • оливкова олія.
    Натуральні джерела жирів, такі як перераховані вище, забезпечать баланс мононенасичених, поліненасичених і насичених жирів.

Намагайтеся уникати оброблених продуктів та їжі на виніс, тому що жири в них, як правило, або штучні або сильно оброблені.

Що можна їсти при низьковуглеводній дієті

Коли в меню білок – намагайтеся їсти необроблені шматки м’яса, оскільки оброблене м’ясо незмінно пов’язане з вищим рівнем серцевих захворювань та навіть резистентністю до інсуліну.

Недоліки використання низьковуглеводної дієти людям із діабетом?

Якщо низьковуглеводна дієта знижує рівень глюкози в крові і допомагає схуднути, то чому низьковуглеводну дієту не завжди можна застосовати для людей з діабетом і потрібне обов’язкове звернення за порадою до свого лікаря?

Причина, на яку зазвичай посилаються, полягає в недостатності доказів, що підтверджують ефективність та безпеку низьковуглеводних дієт. Це питання палко обговорюється, і обидві сторони не згодні з тим, яка дієта безпечніша і ефективніша.

Тим не менш, щомісяця з’являється більше досліджень на користь низьковуглеводних дієт, і дослідження незмінно показують, що низьковуглеводні дієти перевершують дієту з низьким вмістом жирів, зазвичай рекомендовану людям з діабетом.

Які побічні ефекти існують за низьковуглеводної дієти?

Побічні ефекти, які зазвичай виникають при низьковуглеводній дієті, включають:

  • втома;
  • мозковий туман;
  • головні болі;
  • запор;
  • можливий дефіцит поживних речовин.

Гіпоглікемія (низький рівень цукру в крові) може виникнути, якщо ви приймаєте інсулін або таблетки, які можуть спричинити низький рівень цукру в крові. Якщо ви приймаєте ліки, які можуть викликати гіпофункцію. Особливо важливо обговорити запобіжні заходи для запобігання гіпоглікемії, перш ніж починати низьковуглеводну дієту.

Чи всім підходить низьковуглеводна дієта?

Низьковуглеводні дієти підходять для більшості людей. Як зазначалося вище, якщо ви думаєте про значне скорочення споживання вуглеводів, краще проконсультуватися з лікарем, чи потрібно вживати будь-яких запобіжних заходів.

Якщо ви вагітні або плануєте вагітність, дієта з дуже низьким вмістом вуглеводів може бути неприйнятною, оскільки безпека дієти з дуже низьким вмістом вуглеводів під час вагітності наразі невідома.

Що можна їсти за низьковуглеводної дієти?

Низьковуглеводна дієта забороняє (або максимально обмежує) будь-які продукти з категорії високовуглеводних. Середньовуглеводні продукти допустимі, однак у помірній кількості. Безвуглеводні продукти можна використовувати без контролю (але в адекватних обсягах). Зазначимо, що для схуднення або при харчуванні з метою нормалізації рівня інсуліну сумарне глікемічне навантаження має становити не більше ніж 60 одиниць на день.

Високовуглеводні продукти:

  • картопля, макарони, білий рис
  • газовані напої, соки
  • випічка, солодощі
  • цукор, мед
  • сухофрукти
  • солодкі фрукти (манго, банан, ананас).

Середньовуглеводні продукти:

  • цільнозернові крупи (гречка, кіноа, булгур)
  • вівсяні пластівці грубого помолу
  • несолодкі фрукти (апельсин, диня, ківі)
  • ягоди
  • зелені овочі
  • солодка картопля (батат)
  • бурий рис (в помірній кількості)

Безвуглеводні продукти:

  • м’ясо, риба, яйця
  • сир і сир
  • сушені гриби
  • горіхи
  • авокадо

Зразок меню низьковуглеводної дієти на тиждень

1 день
Сніданок: яєчня з беконом, сухарики до чаю чи кефіру.

Перекус: яблуко або яблучне пюре, печене яблуко

Обід: Курячий бульйон із зеленню та м’ясом.

Перекус: томатний сік, шматочок сиру із хлібцями.

Вечеря: салат із пекінської капусти із зеленню.

2 день
Сніданок: гречка + огірки, чай.

Перекус: жменя кураги

Обід: куряча котлета із свіжими овочами.

Перекус: яблуко

Вечеря: Тушкована капуста з грибами та томатами.

3 день
Сніданок: запечене куряче філе з овочевим салатом

Перекус: склянка кефіру

Обід: Борщ із м’ясом

Перекус: хлібці з сиром

Вечеря: тушковані баклажани або кабачки з грибами, чай

4 день
Сніданок: омлет із зеленню та грибами, чай чи кефір

Перекус: 1 грейпфрут

Обід: грибні зрази з курячої грудки, склянка киселю

Перекус: склянка кефіру

Вечеря: салат зі свіжих овочів із креветками.

5 день
Сніданок: омлет із 2 яєць з молоком та чай.

Перекушування: сушений чорнослив.

Обід: відварена червона риба чи рибний бульйон.

Перекус: склянка кефіру

Вечеря: капустяні оладки з грибами

6 день
Сніданок: запіканка, кава або чай.

Перекушування: склянка кефіру.

Обід: бурий рис з курячою грудкою, чай

Перекушування: яблуко.

Вечеря: риба на пару зі свіжими овочами.

7 день
Сніданок: рибні котлети та салат з овочів.

Перекус: кефір

Обід: відварене куряче філе та овочевий салат.

Перекус: яблуко

Вечеря: рибний стейк та хлібець із сиром

Джерело www.medicalnewstoday.com

Похожие записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Читайте x